Categorie:

Het belang van WIT.

5 Jul. 2013

Laat wit weer wit zijn. Zo begon de FD stijlgids al weer een tijdje terug. Wit, volgens puristen geen kleur, maar alle kleuren tegelijk.  Geen andere kleur die zo tegenstrijdig is in zijn symboliek.  Wit dat is onbevangen. Puur. In veel culturen is wit juist de rouwkleur. Zeg maar in alle landen waar ze niet stilletjes huilen bij teraardebestellingen, maar dansen, juichen en zingen. Wij niet, wij somberen in zwart. Maar we geloven ook wel weer dat, mocht er iets zijn aan de andere kant, het wit is. Zo is wit begin én einde. Oorsprong én overgave. (FD stijlgids voorjaar 2013)

Wit geeft een gevoel van vrijheid, geeft inspiratie, onafhankelijkheid, onschuld, eenvoud, onopvallend en toch benaderbaar.  Toevoeging van wit maakt een kleur lichter. Het haalt de intensiteit van een kleur weg. Vandaar dat wit geassocieerd wordt met het spanningsvrije. Aldus een website over kleuren psychologie. 

Wikipedia vermeldt; Wit is een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum. Zuiver wit licht heeft geen tint en wordt daarom niet beschouwd als kleur, maar een achromatische kleur of een grijstint.(Wikipdia). 

Een witte fiets is de (in Nederland) gangbare term voor een leenfiets die gratis, of tegen geringe kosten, kan worden gebruikt.

Er bestaat een algemeen wantrouwen tav groen en groene organisaties. Mensen zijn sceptisch  door de kredietcrisis, voorbeelden als milieucrisis BP, en deels door de complexiteit van het vraagstuk.  Onbevangen kijken is het begin om te komen tot andere oplossingen.

Kijken zonder kleur. Kijken in het wit.  

 

Anita de Wit

"The secret of change is to focus all off your energy not on fighting the old
but on building the new"

Meer over Anita »

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.